تفاوت جذب عمومی و جذب اختصاصی قضات
شنیدی میگن جذب اختصاصی قضات و یا جذب عمومی قضات؟ سوالی خیلی از داوطلبان آزمون های حقوقی از جمله آزمون قضاوت اینه که فرق اینا با هم چیه؟ جذب اختصاصی برای چه افرادیه ؟ جذب عمومی برای چه افرادیه؟ در این مطلب تمام تفاوت هایی که بین جذب عمومی و اختصاصی قضاوت داره رو بهتون توضیح میدیم تا بخشی از ابهامات در این زمینه در ذهنتون وجود داره از بین بره. با آکادمی حقوقی همراه باشید.
دوستان خب از اون جایی که قضاوت یک شغل حساسه دارای یکسری شرایط هست و این شرایط برای همه قضات است چه از طریق جدب عمومی و چه از طریق جذب اختصاصی باید این شرایط رو داشته باشند که در ادامه بهتون اون شرایط عمومی رو یکی یکی میگم. هر چند که برای اطلاع دقیق از شرایط و قوانین و آخرین اخبار مربوط به آن باید صرفا به مراجه رسمی در این زمینه مراجعه کرد.
شرایط عمومی و لازم برای قاضی
خب دوستان یک ماده واحده قانونی هم در رابطه با شرایط انتخاب قضات دادگستری ( قانون شرایط انتخاب قضات دادگستری مصوب سال 1361 ) وجود داره که یکسری شرایط رو بیان کرده که در ادامه بخشی از اون رو در قسمت پایین می تونید مشاهده کنید و برای متن کاملش به همراه الحقات اون باید به قوانین رسمی مراجعه کنید.
1 – ایمان و عدالت و تعهد عملی نسبت به موازین اسلامی و وفاداری به نظام جمهوری
اسلامی ایران.
2 – طهارت مولد.
3 – تابعیت ایران و انجام خدمت وظیفه یا دارا بودن معافیت قانونی.
4 – صحت مزاج و توانایی انجام کار و عدم اعتیاد به مواد مخدر.
5 – دارا بودن اجتهاد به تشخیص شورای عالی قضایی یا اجازه قضا از جانب شورای عالی قضایی به کسانی که دارای لیسانس قضایی یا لیسانسالهیات رشته منقول یا لیسانس دانشکده علوم قضایی و اداری وابسته به دادگستری یا مدرک قضایی از مدرسه عالی قضایی قم هستند یا طلابی که سطحرا تمام کرده و دو سال خارج فقه و قضا را با امتحان و تصدیق جامعه مدرسین دیده باشند مادامی که به اندازه کافی مجتهد جامعالشرایط در اختیارشورای عالی نباشد.
خب دوستان این بخشی از شرایطی بود که یک قاضی باید داشته باشه و مستند قانونی اون هم ماده واحده قانون شرایط انتخاب قضات دادگستری مصوب سال 1361 هست که می تونید برید متن کاملش رو بعدا مطالعه کنید چون در بالا فقط به قسمتی از آن اشاره شده. خب بریم سراغ ادامه مطلب!
جذب عمومی قضات چگونه است
وقتی از طریق آزمون کتبی و مصاحبه علمی جذب افرادی که داوطلب تصدی منصب قضا هستند صورت بگیره به این میگن جذب عمومی قضات که حالا این داوطلبان افرادی هستند که حداقل دارای مدرک کارشناسی در یکی از گرایش هایی که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد باید باشند. حالا این گرایش های چی هستند؟
- حقوق
- فقه و حقوق و الهیات با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی
- علوم قضائی
- کارشناسی ارشد پیوسته معارف اسلامی و حقوق در هر یک از گرایش های مورد تایید وزرات علوم، تحقیقات و فناوری
- دانش آموختگان سطح دو یا بالاتر از حوزه های علمیه مورد تایید شورای عالی حوزه های علمیه
نکته حائر اهمیت برای در مورد افرادی که دارای مدرک سطح ۲ حوزه علمیه هستند این است که تعیین گروه های مجاز برای شرکت در فرآیند جذب عمومی بر عهده معاون آموزش و تحقیقات قوه قضائیه است.
سوال : شخصی که مدرک کارشناسی آن مرتبط با حقوق نیست ولی مدرک کارشناسی ارشد و دکتری آن مرتبط با رشته حقوق است می تونه در این آزمون شرکت کنه؟
یکی از سوال های بسیار مهم که اکثر داوطلبان می پرسند اینه که میگن ما رشته کارشناسی ما به عنوان غیر مرتبط با رشته های حقوق و حوزوی است اما در مدرک کارشناسی ارشد و دکتری در یکی از گرایش های رشته حقوق داریم؟ می تونیم در این آزمون شرکت کنیم ؟
در پاسخ به این سوال باید خدمت شما عرض کنیم که این افراد به شرطی می تونند در آزمون کتبی شرکت کنند که مدرک کارشناسی شون در یکی از گرایش های رشته حقوق و یا حوزوی باشه. پس تا زمانی که مدرک کارشناسی مرتبط نگیرن اجازه شرکت ندارند.
پس تا اینجا فهمیدیم که جذب عمومی چیه و چه ویژگی های داره. در ادامه به بررسی و معرفی جذب اختصاصی قضات خواهیم پرداخت با آکادمی حقوقی ایحمال همراه باشید.
جذب اختصاصی قضات چگونه است
دوستان در رابطه با جذب اختصاصی قضات این نکته رو باید بدونید که مراحل جذب داوطلبان تصدی منصب قضا از طریق مصاحبه علمیه. حالا این یعنی چی ؟ یعنی فرایند جذب اختصاصی بر خلاف جذب عمومی بدون آزمون کتبی است. اما خب چه شرایط و افرادی برای این نوع جذب در نظر گرفته شده است رو در ادامه توضیح میدیم.
شرایط جذب اختصاصی قضات
یکسری شرایط وجود داره برای جذب اختصاصی داوطلبان تصدی منصب قضا که در آیین نامه مربوطه ذکر شده است. ما این شرایط رو بر اساس ماده 7 آیین نامه آیین نامه نحوه جذب، گزینش و کارآموزی داوطلبان تصدی امر قضاء و استخدام قضات به شرح زیر بیان می کنیم. با ما همراه باشید.
۱. دانش آموختگان کارشناسی حقوق در هر یک از گرایش ها از دانشگاه های گروه اول، منوط به داشتن حداقل معدل ۱۶.
۲. دانش آموختگان کارشناسی حقوق در هر یک از گرایش ها از دانشگاه های گروه دوم، منوط به داشتن حداقل معدل ۱۷.
۳. دانش آموختگان کارشناسی ارشد حقوق در هر یک از گرایش ها از دانشگاه های گروه اول، منوط به داشتن حداقل معدل ۱۶ و مدرک کارشناسی حقوق در هر یک از گرایش ها، فقه و حقوق یا الهیات با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی.
۴. دانش آموختگان کارشناسی ارشد پیوسته معارف اسلامی و حقوق در هر یک از گرایش ها از دانشگاه های گروه اول، منوط به داشتن حداقل معدل ۱۶.
۵ . دانش آموختگان کارشناسی ارشد حقوق در هر یک از گرایش ها از دانشگاه های گروه دوم، منوط به داشتن حداقل معدل ۱۷ و مدرک کارشناسی حقوق در هر یک از گرایش ها.
۶ . دانش آموختگان کارشناسی ارشد پیوسته معارف اسلامی و حقوق در هر یک از گرایش ها از دانشگاه های گروه دوم، منوط به داشتن حداقل معدل ۱۷.
۷. دانش آموختگان و دانشجویان دکتری تخصصی رشته الهیات با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی، منوط به داشتن مدرک کارشناسی در رشته الهیات با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی یا مدرک کارشناسی ارشد پیوسته رشته الهیات، معارف اسلامی و ارشاد با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی.
۸. دانش آموختگان سطح دو از حوزه های علمیه گروه اول، منوط به داشتن مدرک کارشناسی حقوق در هر یک از گرایش ها با حداقل معدل ۱۶ مدرک کارشناسی.
۹. دانش آموختگان سطح دو در گرایش حقوق و قضاء اسلامی از حوزه های علمیه گروه اول، منوط به داشتن حداقل معدل ۱۷.
۱۰. دانش آموختگان سطح سه در گرایش های فقه و اصول و یا حقوق و قضاء اسلامی از حوزه های علمیه گروه اول.
۱۱. دانش آموختگان سطح چهار در گرایش های فقه و اصول و یا حقوق و قضاء اسلامی از حوزه های علمیه گروه اول.
۱۲. رتبه های اول تا دهم آزمون وکالت کانون های استانی و رتبه های اول تا پنجاهم آزمون سراسری مرکز امور مشاوران و وکلاء قوه قضائیه و آزمون وکالت کانون مرکز، به تأیید مراجع مربوط.
۱۳. وکلاء و مشاوران پایه یک دادگستری، مشروط به داشتن پنج سال سابقه کار متوالی و مؤثر به عنوان وکیل یا مشاور پایه یک دادگستری، به تأیید کانون یا مرکز مربوط.
فرجام سخن
در این مطلب سعی کردیم تفاوت جذب اختصاصی و جذب عمومی برای تصدی منصب قضا رو خدمت شما عرض کنیم. اگر در این رابطه نکته و یا پیشنهادی دارید می تونید در بخش نظرات بپرسید و خوشحال میشیم نظرات خودتون را با ما به اشتراگ بذارید
درود
بنده مدرک کارشناسی فقه حقوق مبانی با معدل17.5 از دانشگاه علوم اسلامی رضوی هستم
آیا بنده میتونم در ازمون اختصاصی شرکت کنم؟
ممنونم از سایت خوبیتون